موضع مقاله: آموزش سنتور جلسه چهارم: (برخی علامت ها و واژه های موسیقی، طرز دست گرفتن مضراب و ضربه زدن با مضراب و تعدادی تمرین برای تقویت مضراب زدن در سنتور)
گردآوری: موسسه dordo
دوستان عزیزی که مقاله های آموزش سنتور جلسه اول، دوم و سوم ما را نخوانده اند می توانند ابتدا از لینک های زیر بررسی نمایندو سپس مقاله آموزش سنتور جلسه چهارم را بخوانند.
1: لارگو (Largo): سرعت سنگین 40 تا 60 ضربه در دقیقه
2: لارگتو (Largetto): سرعت کمی تند تر از سنگین یعنی 60 تا 66 ضربه در دقیقه
3: آندانته (Andante): سرعت آرام و روان 76 تا 108 ضربه در دقیقه
4: مدراتو (Mpderato): سرعت متوسط 108 تا 120 ضربه در دقیقه
5: داکاپو (D.C): مخفف کلمه Da capo به معنی برگشت به اول و قطعه را دوباره نواختن است.
6: پیانو (p): مخفف کلمه ی piano یعنی ضرب ضعیف زدن
7: فورته (f): مخفف کلمه ی Forte یعنی ضرب قوی زدن
8: تریل (tr): مخفف کلمه ی Trill به معنی ریز با همان نت و نت بالاتر
9: فاین (Fine): به معنی پایان قطعه
10: آل فاین (D.S.Al fine): قطعه را از علامت آل فاین تکرار و تا علامت Fine ادامه دهید.
11: سینو یاسگنو (Segno): علامت تکرار است بین میزان های ما بین دو علامت
12: ترمولو (T): مخفف کلمه ی Termolo به معنی مضراب های پی دی پی ریز
چند توضیح ضروری در مورد شیوه ی مضراب زدن در سنتور و نکات مهم درباره آن:
1: ارتفاع میز سنتور باید به اندازه ای باشد که بازو و ساعد، یک زاویه ی قائمه تشکیل دهند و به موازات بدن قرار گیرند.
2: مقابل سنتور بنشینید به طوری که به همه سطح سنتور مسلط بوده و برای مضراب زدن به سیم های زرد و سفید و پشت خرک ناگزیر نباشید جای خود را به این طرف و آن طرف تغییر دهید.
3: حلقه مضراب را باید توسط سه انگشت شست و سبابه و میانی محکم بگیرید به طوری که حلقه مضراب از بند اول انگشت تجاوز نکند و دق نمایید تا دو انگشت چهارم و پنجم هر دو پشت سر هم واقع شده و به زیر انگشت میانی بچسبد.
4: محل فرود آوردن سر مضراب حدودا 3 الی 4 سانتی متری خرک هاست ، دقت نمایید که مضراب ها را خیلی نزدیک و یا دور تر از خرک ها فرود نیاورید.
5: حرکت مچ به هنگام مضراب زدن بهتر است شبیه حرکت دستی باشد که در حال چرخاندن یک شیئی دوار است و حتی الامکان از حرکت خشک مچ و یا ساعد بپرهیزید.
6: مضراب ها باید مانند توپی که به زمین می افتد و به سمت بالا باز می گردد نواخته شوند و دقت نمایید که مضراب ها ضمن اینکه نباید به سیم های بالا و پایین تر از نت مورد نظر اصابت کند، پس از فرود آمدن بلافاصله بالا بیاید (به سیم ها نچسبد)
7: به خاطر داشته باشید که هرگز دست راست و چپ برای تغییر پوزیسیون از روی هم نمیگذرند.
8: از عجولانه مضراب زدن بپرهیزید و مضراب ها را ضمن شمارش صحیح و آهسته با متانت و بدون شتاب زدگی فرود آورید.
9: چون سیم های سفید مسلط بر سیم های زرد بسته شده اند، به هنگام جفت مضراب زدن روی سیم های زرد و سفید، دست چپ باید کمی جلوتر از دست راست قرار گیرد.
10: برای این که صدای ساز لطیف تر به گوش برسد، بهتر است سر مضراب ها را با دو قطعه نمد و یا پارچه ضخیم بپوشانید به طوری که مضراب ها خیلی سنگین نشوند.
کوک ساز برای اجرای قطعات این مجموعه:
برای اجرای قطعات این مجموعه، باید سنتور را دستگاه شور سل کوک نمود.
لازم به یادآوری است که کوک خرک اول سیم های زرد برای اجرای قطعات، نت دو با چهار خط اضافه پایین حامل بوده و یک اکتاو بم تر از نت دو خرک ششم سیم های زرد صدا می دهد.
توضیح: نت هایی که قبل از آن ها علامتی ذکر نشده، همگی بکار هستند.
«اولین تمرینات مضراب زدن در سنتور»
این تمرینات را ابتدا با مضراب بر روی بالش نرم اجرا نمایید تا دستتان به مضراب زدن و شمارش صحیح عادت کند و انگاه برای تنوع، همین تمرین ها را می توان روی ساز اجرا نمود.
مثلا مضراب های دست راست بر روی سیم های زرد و مضراب های دست چپ بر روی سیم های سفید.
بهتر است اگر دست راست روی نت سل سیم زرد بود، دست چپ هم روی نت سل سیم سفید باشد و بعد می توانید به همان شکل، نت ها را عوض کنید، مثلا دست راست روی نت دو سیم زرد و دست چپ روی نت دو سیم سفید و…
علامت هشت فارسی یعنی علامت دست راست در سنتور
و علامت هفت فارسی یعنی مضراب دست چپ در سنتور
توجه: دقت نمایید که شمارش آهسته و با فواصل زمانی یکسان بوده و با صدای بلند بشمارید و هر تمرین را جداگانه بار ها و بدون وقفه اجرا نمایید. لازم به توضیح است که این تمرین ها را خیلی کند و آهسته اجرا نمایید.
دوستانی که تمایل دارند به صورت فیلم های آموزشی به یادگیری ساز سنتور بپردازند میتوانند از لینک زیر، جلسه اول آموزش حرفه ای سنتور ما را مشاهده نمایند. تمامی اطلاعات راجع به پکیج سنتور و قیمت کل پکیج در لینک زیر قرار داده شده است:
قوانین ثبت دیدگاه