موضوع مقاله: آموزش گیتار جلسه پنجم (شروع تمرینات گیتار و آشنایی با علائم نت نویسی)
گردآوری: موسسه dordo
دوستان عزیزی که مقاله های آموزش گیتار جلسه اول، دوم، سوم و چهارم را نخوانده اند می توانند از لینک های زیر به ترتیب بخوانند و سپس این مقاله یعنی آموزش گیتار جلسه پنجم را بخوانند:
برای تعیین ارزش زمانی نت ها در تبلچر از دم و چنگک (برگرفته از روش نت نویسی بر روی حامل) استفاده می شود. اما در مورد سفید و گرد کمی متفاوت عمل شده است: برای نت سفید دم مثلثی به کار می رود و برای نت گرد به جای دایره ی توخالی خیلی ساده فقط عدد تبلچر بدون دم استفاده می شود. نقطه ی نت های نقطه دار نیز در سمت راست قرار می گیرد.
تبلچر یکصدایی
در بسیاری از قطعات گیتار، دو ملودی به طور همزمان در حامل مشاهده می شوند. در یکی از ملودی ها دم نت ها رو به بالا و در دیگری رو به پایین قرار دارد. این نت نویسی دو صدایی و تفکیک دو ملودی در تبلچر رعایت نمی شود و دم نت های تبلچر همگی رو به پایین رسم می شوند. مزایای این روش نت نویسی یکصدایی، ارائه دید کلی و مناسب نسبت به تکنیک نوازندگی است: در تبلچر با یک نظر می توان نت هایی را که همزمان و یا متعاقب یکدیگر نواخته می شوند مشاهده نمود. در این روش ارتباطات موسیقایی (خط باس، روند ملودی و…) در مقایسه با نت نویسی روی حامل بهتر شناخته می شوند.
علائم نت نویسی:
نکاتی که در عکس بالا وجود دارد:
نشانه تاکید: یعنی نتی که در زیر آن قرار دارد باید موکد نواخته شود، در این صورت صدا قوی تر شنیده خواهد شد که به آن آکسان (accents) می گویند.
شماره میزان: در نت نویسی روی خطوط حامل شما خط هایی عمودی می بینید که خطوط حامل را قطع کرده اند که به این خطوط خطوط میزان می گویند که میزان با شماره هایی مشخص می شود و به آن شماره ها شماره میزان می گویند.
نشانه ی تکرار: نشانه ی بازگشت به ابتدای قطعه است و یا گاهی برگشت به اولین جایی که این نشانه در سمت چپ میزان قرار گرفته باشد
خط زیگزاگ: یعنی نواختن به صورت یک آرپژ سریع، به طوری که سیم های مورد نظر، یکی پس از دیگری نواخته می شوند.
خط زیگزاگ بدون پیکان: یعنی انگشتان شست، سبابه، میانی و انگشتری این سیم ها را سریع و پشت سر هم به صدا در می آورند.
خط زیگزاگ با پیکان: یعنی شست همه ی سیم ها را سریع به صدا در می آورد.
باره: در نمونه ای که در عکس پایین می بینید، علامت VII یعنی پنج به اضافه ی 2 یعنی فرت هفتم را باید بگیرید. V یعنی پنج و دو عدد I که جلوی علامت V قرار دارد یعنی 2+5 که می شود فرت هفت که یعنی با عمل باره، همه ی سیم ها را در پشت فرت هفتم بگیرید.
نمودار آکورد در گیتار و شکل نوشتاری و ترسیمی آن:
برای تعیین نحوه ی انگشت گذاری روی دسته ی گیتار از روش نمایش نمودار آکورد استفاده می شود. در اینجا سیم های آزاد با خطوط عمودی مشخص شده اند.
محل قرار گرفتن انگشتان دست چپ با دایره های سیاه نمایش داده شده است. شماره های درون این دایره های سیاه، نشانگر شماره ی انگشتان دست چپ هستند:
انگشت سبابه می شود شماره 1
انگشت میانی شماره 2
انگشت انگشتری شماره 3
انگشت کوچک شماره 4
مثلث سیاه رنگ بالای یک سیم یعنی: نت حاصل از این سیم نت پایه ی آکورد است.
X علامت ضربدر بالای یک سیم یعنی: نت حاصل از این سیم به آکورد تعلق ندارد و نباید آن را به صدا در آوریم.
III عدد رومی کنار یکی از فرتها یعنی: انگشت گذاری باید از فرتی که با عدد رومی مذبور نمایش داده شده است (در مثال ما فرت سوم) اجرا شود.
همچنین خط سیاه و ضخیمی که در عرض دسته ی گیتار و پایین عدد رومی رسم شده است یعنی سبابه همه یا چند سیم را در پشت فرت می گیرد که این عمل را باره می نامند. مثال:
تمامی آکورد ها برای تمرین اول گیتار مربوط به جلسه بعدی:
این مقاله ادامه دارد…
آموزش گیتار سبک پاپ در ۴۲ فیلم آموزشی (۱۸ ساعت فیلم)،
قوانین ثبت دیدگاه